Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kostarika - Švýcarsko Střední Ameriky

Kostarika je často nazývána Švýcarskem Střední Ameriky. Nacházejí se zde téměř čtyřtisícové hory, pobřeží dvou oceánů, nedotčené tropické pralesy, pláže lemované kokosovými palmami, vodopády, jezera a činné sopky.

Systém ochrany přírody pomohl ve zdejších národních parcích uchovat téměř bezkonkurenční množství rostlinných a živočišných druhů. Překrásná středoamerická země má návštěvníkům co nabídnout, přírodními krásami doslova hýří.

Země leží na úzké šíji mezi Karibským mořem a Tichým oceánem, přičemž právě pacifické pobřeží slouží k pobytům na pláži. Hlavním městem je San José s bohatým kulturním životem a řadou památek. Kostarika vyniká také málo porušenou tropickou vegetací v národních parcích s malebnými pohořími. Věhlasný je především vulkán Arenal s okolím.

Dlouhé pobřeží nabízí vynikající podmínky pro windsurfing, množství pláží a klima jako stvořené pro lenošení. Milovníci vzrušení mohou nahlédnout do vroucích vulkánů, surfovat po obřích vlnách nebo se potápět s delfíny a velrybami. Kostarické pláže jsou poměrně nebezpečné, ač to tak na první pohled vůbec nevypadá. Pláže na obou stranách pobřeží se vyznačují silnými proudy, které mohou neopatrného plavce odnést hluboko do moře. Doporučujeme věnovat koupání v moři zvýšenou pozornost.

Pobřeží Karibiku je rozmanitější než pobřeží Tichého oceánu. Polovinu pobřeží zde zaujímají národní parky a přírodní rezervace, které zpomalily stavbu silnic. Správním městem oblasti je Puerto Limón. V místním tropickém parku se to hemží květinami a lenochody. Blízký národní park Tortuguero je nejvýznamnějším útočištěm zelených mořských želv v celém Karibiku.

Až se nasytíte prohlídkami přírodních rezervací, můžete si odpočinout na jedné z kostarických pláží. Pobřeží Tichého oceánu nabízí příjemnou směsici luxusních resortů a osamocených pláží. Na pobřeží Tichého oceánu je dost míst vhodných pro windsurfing, kouzelná je uměle vytvořená Laguna de Arenal v blízkosti velkolepé sopky.

V přírodní rezervaci Isla del Caño, 20 km západně od Bahía Drake, a v Národním parku Isla del Coro, ostrově v Tichém oceánu vzdáleném 500 km jihozápadním směrem od Kostariky, jsou dobré podmínky pro šnorchlování a potápění. Přírodní podmínky jsou v Kostarice příznivé pro budování golfových hřišť, už je zde pět hřišť na vysoké úrovni. Garra de León poblíž zátoky Papagayo je považováno za nejluxusnější golfový resort ve Střední Americe.

Po návštěvu Kostariky je nejvhodnější období sucha, které začíná koncem prosince a končí v polovině dubna. V této době je však na Kostarice největší sezóna, hotely jsou plné a ceny vysoké. V období dešťů jsou sice některé cesty neprůjezdné, ale v zemi panuje klidnější atmosféra. Měsíce duben, květen a doba od poloviny října do poloviny prosince vám dají poznat to nejlepší z obou období.

Kostarika je ideální pro cestování pronajatým autem. Přestože cesty jsou v poměrně špatném stavu, téměř všude se autem dostanete. Pokud budete respektovat bezpečnostní zásady, je cestování autem i bezpečné. Kostarika je zemí přátelských lidí, dokonce nemá ani armádu, pouze policii. Název země v původním španělském přepisu Costa Rica znamená v doslovném překladu „bohaté pobřeží“. Tak tuto půvabnou středoamerickou zemi kdysi pojmenoval její objevitel Kryštof Kolumbus.

Tipy na výlety
Atraktivní jsou výlety do národních parků z hlavního města a přímořských letovisek s jedním nebo dvěma noclehy na cestě. Vhodnými cíli jsou například Národní park sopky Arenal s horkými prameny, námořní park Cahuita s výletem k indiánům Bri-bri nebo mlžný prales Monteverde s motýlí farmou.
San José – kosmopolitní hlavní město Kostariky leží v nadmořské výšce 1500 metrů. Najdete zde muzea, několik vynikajících restaurací, pestrobarevná tržiště a především příjemné klima.

Monteverde - malá obec na severozápadě Kostariky byla založena Kvakery v roce 1951 a dnes je oblíbeným cílem místních i zahraničních turistů. V blízkosti přírodní rezervace Monteverde leží malé město Santa Elena. Cesta vedoucí z města do rezervace je lemována atrakcemi, jako např. motýlí farma, terárium, továrna na výrobu sýrů a množství uměleckých galerií.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 4 456 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko